Kotikäytössä Älykiuas on ylellisyyttä ja hemmottelua.Yhteisökäytössä Älykiuas on monesti tyytyväisyyttä tuottava kannattava investointi, jonka takaisinmaksuaika voi olla alle vuoden.

Älykiuas kuluttaa valmiustilassa 0,5-2,0 kWh. Tavallinen jatkuvalämmitteinen kiuas kuluttaa jatkuvasti päällä ollessaan arviolta puolet nimellistehostaan eli 20 kW kiuas kuluttaa 10 kW.

Älykiuassaunan lämpötila valmiustilassa on yleensä 40-50 astetta, jolloin seinät ovat mukavat nojata eivätkä hohkaa kylmää. Korkeampi lämpötila säästää saunomisen aikaista sähkökulutusta, koska sauna on heti kylpyvalmis eikä sitä tarvitse lämmittää tolkuttomalla löylynheitolla. Sauna lämpiää muutamassa minuutissa  80-100 asteen lämpötilaan, kun seinät eivät ole aivan kylmät.

Saunan energiakulutus riippuu saunan rakenteista, ilmanvaihdosta ja löylynheiton määrästä eli käytöstä. Älykiukaassa on sähkön kulutuksen mittaus, joten kiukaan kulutus on aina selvillä.

Jatkuvassa käytössä kuten paloasemilla Älykiuas on ylivoimaisesti taloudellisin ratkaisu, joka maksaa itsensä takaisin vuodessa. Älykiukaita on mm. Helsingin, Espoon, Tampereen, Turun, Oulun ja Hämeenlinnan paloasemilla.

Tässä muutamia keskimääräisten energiankulutusten mittaustuloksia

  •  Lohjan paloaseman 6-8 hengen saunan 16,2 kW tehoinen kiuas kuluttaa 1,8 kW tunnissa saunomisineen.

  • Tervakosken uimahallissa miesten saunan 31 kW kiukaan kulutus on ollut 12,7 kWh

  • Tervakosken naisten saunan 21 kW kiukaan kulutus on ollut 5,6 kW.

  • Helsingissä Haagan paloasemalla Älykiuas on kuluttanut 2,7 kW tunnissa saunomiset mukaan lukien.

  • Tampereen pääpaloasemalla vaihdettiin paneelit sen jälkeen kun kiuas oli ollut 9 vuotta yhtä mittaa päällä.

Säästää saunaremonttikustannuksissa

Tavallinen jatkuvalämmitteinen kiuas edellyttää saunalta eristystä, koska sauna lämpiää samassa tahdissa kuin saunan seinät. Älykiuassauna on kuuma vain saunomisen aikana eli normaalisti 20 minuuttia kerrallaan. Tämä on niin lyhyt aika, että lämpö ei ennätä siirtyä paneelin läpi. On aivan sama mitä paneelin takana on. Eristyksellä ei ole käytännön merkitystä.

Säästää hermoja

Henkilökunnan ei tarvitse huolehtia saunan lämmittämisestä ja kiukaan poiskytkemisestä erikseen jokaisen saunavuoron mukaan. Älykiuas ei vaadi valvontaa kun ohjelmointi ja ajastukset on tehty sopiviksi. Kun käytössä on Älykiuassauna, ei kenenkään tarvitse huolehtia saunoista ja saunat ovat aina käytettävissä.


Energiankulutusvertailuja