SAUNAMONITOR


Saunamonitor on saunan seurantaan suunniteltu sovellus, joka seuraa saunomista netin kautta. Saunaamonitor mittaa saunan lämpötilaa, suhteellista kosteutta ja äänitasoa desibeleinä sekä saunomisen aikana että saunan odottaessa kylpijöitä. Saunamonitor säilyttää mittausdatan niin, että jälkeenpäin voi tarkastella mitä tahansa saunomista.


Oheisessa Saunamonitorin näytössä oranssi näyttää saunan lämpötilaa, sininen saunailman suhteellista kosteutta ja vihreä näyttää saunan melutasoa desibeleinä.


LÖYLY


Sininen näyttää kuinka suhteellinen kosteus laskee, kun saunan lämpötila nousee ja kuinka kosteus nousee, kun kiukaalle heitetään löylyä. Käyrä näyttää kuinka kosteus nousee lähes pystysuoraan ja kuinka se laskee hiljalleen. 


Keltainen käyrä kuvaa löylyjen kovuutta. Se on saunalämpötilan ja suhteellisen kosteuden summa. Indexin luku 120 kuvaa varsin kovia löylyjä. Se voi tulla 60 C lämpötilasta ja 60 % suhteellisesta kosteudesta tai 100 C lämpötilasta ja 20 % suhteellisesta kosteudesta. Indexistä voi nähdä otettiinko eilen kovat löylyt.


Löyly on tärkeä osa saunan ilmanvaihtoa. Ilman löylynheittoa saunailma kerrostuu niin, että katon rajassa on kuuminta ilmaa. Löylyn heitto hajottaa ilman kerrostuneisuuden ja pakottamalla katon kuuman ilman liikkeelle tuoden uutta raikasta ilmaa hengitettäväksi. Pienikin löylynheitto hajottaa kerrostuneisuuden, sillä litrasta vettä syntyy 1700 litraa höyryä. 


80-luvun grillikiukaiden aikana saunat olivat sata-asteisia ja löylynheitto lähes mahdotonta. Tuolloin ei vielä ymmärretty, että sähkösaunasta puuttui puukiukaan veto, joka oli huolehtinut saunan ilmanvaihdosta. Sähkösaunasta puuttui happi. Hapen puute aiheutti pahoinvointia, jonka syytä ei ymmärretty. Ongelman syyhyn esitettiin erilaisia teorioita, joista suosituin oli ioniteoria. Oltiin sitä mieltä, että löylyn heitto paljaille vastuksille synnytti ilmaan väärän merkkisiä ioneja, plus tai miinus, joista toinen oli haitaksi.


Ioniteoriat haihtuivat, kun 90-luvulla alettiin tajuta, että pelkkä kiukaan vaihto puukiukaasta sähkökiukaasteen ei riitä, vaan sähkökiukaalle täytyy rakentaa erilainen ilman kerrostuneisuuden hajottava ilmanvaihtojärjestelmä. Kiuasvalmistajat alkoivat laittaa kiuaspakettiin ohjeet ilmanvaihdon järjestämiseksi ja huomattiin, että sähkökiukaastakin saa hyvät löylyt.


SAUNACONTROL


Saunamonitoriin on tulossa Saunacontrol, jolla voi ohjata minkä tahansa sähkökiukaan lämmitystä. Antaa ajastukset ja kullekin ajastukselle saunalämpötilan. Ajastus toimii kuten kännykän kalenteritoiminto. Myöhemmin on saatavissa sähkönkulutuksen mittaus kiukaan syöttökaapelista.


Saunamonitor savusaunassa


Saunamonitorilla voit estää savusaunasi palamisen. Voit seurata savusaunan lämpiämistä, nähdä milloin puita pitää lisätä ja mikä tärkeintä varmistaa, ettei puiden yliannostus kuumenna saunaa palovaarallisen kuumaksi, mistä voit saada ilmoituksen kännykkääsi.

Alla on kuvakaappaus Saunamonitorin näkymästä savusaunassa.


Muita sovelluksia


Saunamonitor mittaa minkä tahansa tilan lämpötilaa ja kosteutta. Se voi varottaa esimerkiksi jäätymisestä tai liiallisesta kosteudesta. Saunamonitorin desibelimittaus voi toimia murtohälyttäjänä, koska murtautuminen väistämättä näkyy desibelitason nousemisena.


Saunamonitorin asentaminen


Saunamonitor koostuu saunaan asennettavasta anturiyksiköstä ja saunan ulkopuolelle asennettavasta nettiboxista, joka muodostaa WIFI yhteyden. Anturiyksikön ja nettiboxin välille asennetaan 4 x 0,8 puhelinkaapeli välittämään digitaalista mittaustietoa nettiboxiin, joka tarvitsee 12 tai 24 V virtalähteen. Anturiyksikkö saan nettiboXista tarvitsemansa käyttöjännitteen.


INFO

INFO

Saunasampo Oy on huipputeknologian saunoihin erikoistunut yritys, joka kehittää ja tuottaa räätälöityjä Saunasampo Älykiukaita ja kiuasteknologiaa, sekä vastaa Älykiukaiden etävalvonnasta reaaliaikaisesti kautta maailman.


Saunasampo Oy on patentoinut Älykiuasteknologian Euroopassa, USA:ssa ja Kiinassa.


YHTEYSTIEDOT

 

SAUNASAMPO OY

 

Puusepänkatu 5, 13110 Hämeenlinna, Finland

+358 50 433 3665

info@saunasampo.fi

sales@saunasampo.fi

laskut@saunasampo.fi

 

Y-tunnus 1080353-6

VAT number Fi10803536 

  Tapio Yli-Kovero  

Toimitusjohtaja

+358 50 61331

Aki Aarikka

Tuotanto ja Myynti

+358 45 120 5390


Ulpu Kiukkonen

Laskutus ja Kylmäpussi

+358 50 433 3664


INFO